Keihan

1412410_589715314431323_256256604_o
PTSS is een stoornis die ontstaat als om een of ander reden een trauma niet goed verwerkt kan worden. Het is een combinatie van lichamelijke en psychische verschijnselen, zoals verhoogde prikkelbaarheid, herbelevingen, vermijding van prikkels of verdoofd reageren op de omgeving. Dat is PTSS, in droge woorden. Maar, op maandag 9 december, hebben vier dappere veteranen een gezicht en inhoud gegeven aan “PTSS” door de aanwezigen mee te nemen naar de traumatische gebeurtenissen die hun zelfbeeld en de kijk op de wereld heeft veranderd.
De avond stond in het teken van het praten over het PTSS. Het is nog steeds een onderwerp dat in de taboesfeer ligt en waar liever niet over gesproken wordt. Met de oorlog in Afghanistan als het middelpunt en bewapend met gedichten, verhalen, expertise, beeld en muziek creëerden de sprekers wederzijds begrip tussen de Afghaanse gemeenschap en Afghanistan veteranen. Maar het contact tussen de diverse groepen ging verder dan enkel wederzijds begrip. De krachtige, inspirerende en vaak emotionele verhalen van zowel de sprekers als de aanwezigen zorgden voor een saamhorigheid en een gevoel van herkenning. Het duurde niet lang voordat jonge Afghanistan veteranen in gesprek gingen met de burgers, waaronder de Afghaanse Nederlanders, over de taboesfeer waarin dit onderwerp zich in bevindt en over de behandeling van PTSS.
Stichting Keihan bedankt SOULdjer en Stichting Jason voor (wederom) een prettige samenwerking. We zullen ons blijven inzetten voor meer samenwerking tussen de verschillende organisaties in Nederland aan taboeonderwerpen zoals PTSS. Onze grote dank gaat uit naar de veteranen Daniël, Dylan, Niels en Mark, naar de dichter Ofran Badakhshani, de sitaar speler Hassan Agha en de experts drs. Weerts en drs. Malwand.
1412280_589715514431303_256765161_o