Keihan

[vimeo url=”https://vimeo.com/147595476″ width=”500″ height=”300″]
Op 12 oktober vond ons jaarlijks lagerhuisdebat plaats in het Arminius debatcentrum te Rotterdam met als thema ‘Iedereen over moslims‘. Het moslim- en integratiedebat beheerst al jaren het nieuws. Er zijn veel verschillende standpunten: er zijn orthodoxe, ‘gewone’ en liberale moslims, linkse, rechtse en religieuze Nederlanders, Amaddiyas, Koerden, Berbers en Afghanen. In dit debat gaven mensen met zeer uiteenlopende achtergronden hun visie op het actuele debat. Het debat werd geleid door Kamran Ullah, journalist bij de Telegraaf. De panelleden waren uit Marianne Vorthoren van stichting SPIOR, Tanya Hoogwerf vanuit Leefbaar Rotterdam, de schrijver Asis Aynan, Imam Siddiqui van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in Nederland en ten slotte Naima Ajouau, oprichtster van #NietMijnIslam.  
De vier uiteenlopende stellingen waren als volgt:
 “Christelijke vluchtelingen integreren sneller dan moslimvluchtelingen en moesten daarom voorrang krijgen bij de opvang in west EU, terwijl moslimvluchtelingen beter door islamitische landen als Turkije kunnen worden opgevangen’’
‘’Moslimjongeren moeten zelf meer arbeidsdiscriminatie tegen gaan’’
‘’Nederland is islamofoob’’
‘’We moeten in gesprek blijven met radicalen moslims en imams ook als zij sympathiseren met geweld’’
Gezien de gevoeligheid en actualiteit van de onderwerpen was het af en toe een pittig debat met uiteenlopende meningen.  Enerzijds waren Imam Sediqi, Marianne Vorthoren en Naima Ajoua die zich identificeerden als moslims en vanuit een persoonlijk perspectief het debat ingingen. Anderzijds waren de zeer kritische Asis Aynan en Tanya Hoogerwerf.
Met meer dan 100 gasten kunnen wij concluderen dat het een zeer succesvolle en leerzame avond was. Onze gasten konden interactief meediscussiëren en werden hiermee meegetrokken in het debat.
WEB3_moslim